Lossen met de helft, een nieuwe tijd en verven
Blijf op de hoogte en volg Allard
14 Oktober 2012 | Marokko, Safi
Het brugdek moest vandaag worden ‘ge-spot spot’. Ofwel op de plekken waar roest zat moest worden geschuurd en dan opnieuw geverfd. Dus na eerst alle plekken kaal te hebben gemaakt met de slijptol, en alles gewassen te hebben konden we de primer aanbrengen. Na de eerste laag primer kreeg ik de vraag van de stuurman of ik hem wilde helpen met wat dingen. Dus hebben de Filippijnen het verven afgemaakt. De rest van de middag ben ik boven op de brug geweest om de stuurman te assisteren met allerlei zaken.
Aan het einde van de dag hebben we klok nog een uur naar achter gezet om op Marokkaanse tijd te komen.
Zaterdag 13 oktober 2012
Vanochtend hebben we de ventilatieroosters teruggeplaatst. Na enig gepuzzel welke waar hoorde en welke bouten dan bij die horen is alles toch gelukt. Rond 1400 uur lagen we langs de kant in Jorf Lasfar (Marokko). Om 1430 uur begonnen ze met lossen. Helaas gebruiken ze daarvoor een grijper die daar niet voor gemaakt is, dus voordat het op de kaai ligt is de helft er alweer uit gevallen. Naja gelukkig is het warm hierzo, in de schaduw zo’n 25 graden. Jammer genoeg hebben we wel gangway wachten.
14 Oktober 2012 - 12:01
Trees:
Hey Allard,
Dat is wel een grote verliespost lijkt mij als er zoveel verloren gaat. Hebben ze geen geld om een goeie grijper in te zetten? Lekker dat de temperatuur goed is. Groeten van ons allemaal.
14 Oktober 2012 - 13:43
Wilma:
Jeetje Allard, ik wilde nog op het vorige verslag reageren, maar je bent alweer een blog verder. Begrijp ik het nu goed dat er een tijdverschil van 2 uur is met ons: wij hebben nog zomertijd, in het zuiden is er al wintertijd en Marokko ligt dan ook nog op een andere tijdzone? Daar moet je dan ook nog elke keer rekening mee houden natuurlijk. En dan elke keer ook nog wacht draaien. Jouw biologische klok wordt zo wel getraind hoor. Trouwens niet handig om die lading autobandensnippers zo deels te verliezen. Of viel het wel mee. Je schrijft er nogal laconiek over. Gold dat ook voor de rest van de bemanning, de nieuwe kapitein en zo. Kun je het daarmee een beetje vinden en mag je die ook van alles wegwijs maken of heeft hij al eerder op de Panda gevaren? Volgens mij ben jij inmiddels op de brug wel aardig thuis. Nu de machinekamer nog zeker? Veel plezier maar weer en geniet nog maar even van het mooie weer in Marokko, hier is het koud en nat, echt herfst dus! groetjes, Wilma -
14 Oktober 2012 - 13:43
Wilma:
Dag Trees en Moeder,
@Trees: Het is inderdaad een grote verliespost, maar daar hebben wij als transporteur eigenlijk niet zoveel mee te maken. Wij weten precies hoeveel er in het ruim zit, en hoeveel wij vervoeren (op 10 kg nauwkeurig). En het verlies dat de haven maakt aan lading moeten zij betalen. Het is alleen wel zo dat de stukken rubber die in het gangboord, op luiken of waar dan ook liggen de Middellandse Zee in worden geschopt. Dat is wel vervuiling. Met Rijst is dat niet zo erg, dat eten de vissen wel op maar stukken rubber dan kan nooit goed zijn. Maar vast minder erg dan het verbranden, dat is namelijk waar het voor gebruiken: als brandstof voor een fabriek
@Mamma: Dat klopt inderdaad, wij leefden 2 uur eerder dan jullie. Marokko gaat de 3de zondag in September al over op wintertijd. Het slaap pakken wanneer het kan, zit er wel aardig in. De kapitein nog nooit op de Panda gevaren maar de sfeer is goed -